Als er één kruidig, geurig en veelzijdig kruid is, is het wel basilicum. Vooral in Italiaanse gerechten is dit een veelgebruikt kruid. Basilicum past uitstekend bij tomatengerechten en pastasauzen, is het basisingrediënt voor (een zelfgemaakte) pesto en een smaakvolle finishing touch op een pizza of op je salade. Verse basilicum mag gewoonweg in jouw keuken niet ontbreken. In de supermarkt kun je de meeste bekende soorten -de Genovese of de grofbladige basilicum- kopen. Maar je kunt juist ook eens zelf andere soorten basilicum kweken. Er zijn er genoeg.
Welk basilicumzaad ga jij planten?
Wist je dat er wel zo’n 150 soorten basilicum zijn? De meest bekende soorten basilicumzaad die tot de groep met de Latijnse naam Ocimum Basilicum horen, vind je uiteraard in ons assortiment. De rassen in deze groep kunnen we weer onderverdelen in grofbladige, paars/rode basilicum, Genovese, Griekse en Thaise basilicum.
- Minette: Griekse basilicum speciaal voor het kweken in potten.
- Citroenbasilicum Mrs. Burns: met een heerlijk verfrissend geur en citroenaroma.
- Basilicum Grove: de meest bekende basilicumplant.
- Basilicum Dark Opal of Purple Ruffles: aromatische geur, bloeit paars aan einde van het seizoen.
- Genoveser Gustosa: de verbeterde biologische variant of de grofbladige variant.
- Basilicum Siam Queen: met een kaneel-anijsachtige smaak,
Basilicum kweken voor meer smaak aan vele gerechten
Als je in het voorjaar bent gestart met basilicum zaaien, kun je - mits alles goed is gegaan - nu oogsten van je verse basilicumplant. En dat komt goed uit, want juist in de zomer zijn er zoveel heerlijke gerechten die je aantrekkelijker maakt met basilicum of waar verse blaadjes onmisbaar in zijn. Wat te denken van: salade caprese, een koud tomatensoepje (gazpacho) of een pastasalade? Of maak zelf een pesto voor op de pizza of een pasta pesto gerecht. Ook is pesto heerlijk op een stokbroodje of toastje bij de borrel.
Kies je voor de Thaise basilicum? Deze is met zijn kruidige en aromatische smaak natuurlijk geschikt voor Thaise en Aziatische gerechten. Purperbladige basilicum is gewild als spruitgroente en heerlijk in rijstgerechten. Dit geldt ook voor de citroenbasilicum, die bovendien perfect is om fruitsalades mee af te maken.
Verzorging, bewaren en invriezen
Basilcum houdt van zon. Zorg ervoor dat je basilicum ook op een warme, beschutte plaats staat. Het is een kwetsbare eenjarige plant, die de winter niet overleeft. Ook slakken zijn dol op basilicum. Let hier goed op en bestrijd ze zonodig. Hoe kun je basilicum nu het beste bewaren? Het beste is om de blaadjes steeds vers van de plant te oogsten. Maar heb je wat takjes basilicum over? Dan kun je die een paar dagen in een luchtdicht zakje of bakje bewaren in de koeling. Als je een hele grote oogst hebt, raden we aan om takjes af te spoelen, de blaadjes af te knippen en te laten drogen en vervolgens in te vriezen in een diepvrieszakje met zip-sluiting.
In een eerder blog over hebben we geschreven over het een stappenplan voor basilicum kweken, het verzorgen van de kiemen, het verzorgen van de planten en de oogst. Door basilicum zaaien stap-voor-stap uit te voeren haal je het beste uit het basilicumzaad en geniet je een hele zomer lang van je zelfgekweekte basilicum.