Bloemen zonder bestrijdingsmiddelen, hoe kom je daar aan?

 
Natuur & Milieu liet onderzoeksbureau Verian peilen wat Nederlanders elkaar graag cadeau doen. Wat blijkt? Bloemen blijven een favoriet. Maar er is een dilemma: 63% gaat het liefst voor bloemen zonder bestrijdingsmiddelen, alleen weten veel mensen niet waar ze die kunnen vinden.
 
Nu schrijven we bij Allezadenkopen eigenlijk bijna altijd over moestuinieren, maar je kunt met onze zaden natuurlijk nog veel meer! In dit blog vind je het antwoord op de vraag: hoe leg je een bloementuin aan zonder pesticiden te gebruiken?
 
 

Wat zijn pesticiden?

Pesticiden zijn chemische stoffen die je in je tuin gebruikt om ongewenste organismen (plagen) te bestrijden. Er bestaan verschillende soorten pesticiden, zoals:
 
  • Insecticiden: tegen insecten
  • Herbiciden: tegen onkruid
  • Fungiciden: tegen schimmels
  • Rodenticiden: tegen knaagdieren
  • Bactericiden: tegen bacteriën
In een bloementuin gebruik je voornamelijk insecticiden, fungiciden en herbiciden. Daarnaast probeer je meestal van slakken af te komen, maar daar kun je in ons eerdere blog over slakken meer over lezen.
 

Insecten in je bloementuin: wel of niet?

Leg je een bloementuin aan? Ook als je werken met pesticiden zelf niet zo erg vindt, raden we je aan om van de insecticiden af te blijven. Heel veel insecten zijn namelijk goed voor je bloemen en planten. Ze helpen bij de bestuiving of bestrijden op natuurlijke wijze schadelijke plagen. Denk aan:
 
Bijen en hommels 🐝
Volgens de Bijenstichting is ongeveer 31% van de Nederlanders bang voor bijen, maar dat is helemaal nergens voor nodig. Meestal zijn ze namelijk niet agressief en steken ze je alleen als ze zich bedreigd voelen. Zelfs dan vliegen honingbijen liever weg, omdat ze na het steken dood gaan. Ook hommels - die meerdere keren kunnen steken - zullen dit niet snel doen. Het zijn zachtaardige, rustige insecten die vooral nectar en stuifmeel verzamelen. In een bloementuin heb je bijen en hommels nodig, want ze bestuiven je bloemen, waardoor die zich voortplanten. Lekker laten zitten, dus.
 
 
Sluipwespen 🐝
Net als voor bijen zijn veel mensen bang voor wespen, maar de kans dat sluipwespen een mens steken is bijna nul. Sluipwespen zijn niet agressief en gebruiken hun angel vooral om eitjes te leggen in of op hun prooien, zoals rupsen, bladluizen of kevers. Op die manier kom je meteen van dat soort ongedierte af.
 
Tip: sla een wesp niet dood, ook niet als die je wel een keer steekt. Op een dode wesp komen meer wespen af en dat is juist vervelend als je deze beestjes niet leuk vindt.
 
Lieveheersbeestjes 🐞
Sommige mensen denken dat lieveheersbeestjes planten eten, maar dat is helemaal niet zo: ze eten bladluis en andere kleine plaaginsecten, die wel blaadjes eten. Precies die insecten waarvoor je wél naar de insecticiden zou grijpen. Laat ze daarom lekker zitten, dan heb je van bladluis minder last.
 
Gaasvliegen en zweefvliegen 🪰
We hebben bij vliegen al snel een negatief gevoel. In huis zijn ze ook helemaal niet zo leuk, dat voelt vies. Maar in je bloementuin kun je vliegen beter laten zitten. De larven eten bladluizen en volwassen zweefvliegen bestuiven je bloemen.
 
Springspinnen 🕷️
Oké, spinnen zijn geen insecten, maar Arachnida. Toch zetten we ze in deze lijst, want gebruik je insecticiden, dan heeft dit wel degelijk invloed op de spinnen in je tuin. Dat wil je niet, want spinnen jagen op (schadelijke) insecten en houden zo plaagpopulaties onder controle.
 

Hoe kom je zonder pesticiden van ongewenste insecten af?

Je wilt bepaalde insecten in je bloementuin hebben. Gelukkig hoef je niet veel moeite te doen om insecten naar een tuin met veel bloemen te trekken. Ze komen er vaak automatisch op af, zolang je maar geen schadelijke pesticiden gebruikt. Maar wat moet je dan doen als je toch een keer een plaag opmerkt?
 
  • Trek nuttige insecten aan door bloemen zoals lavendel, goudsbloemen en zonnebloemen te planten.
  • Gebruik deze natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen) om plagen te bestrijden.
  • Pas biologische bestrijding toe, zoals lavendel en salie, of besproei planten en bloemen waarop bladluis zit met koud water met een kleine hoeveelheid biologisch zeep.

Schimmels in je bloementuin: wel of niet?

Er bestaan heel veel verschillende soorten schimmels. Sommigen zijn in je bloementuin schadelijk, zoals valse meeldauw of wortelrot. Andere schimmelsoorten zijn goed. Saprofytische schimmels breken bijvoorbeeld dode bladeren en plantenresten af en zetten die om tot voedingsstoffen voor nieuwe planten en bloemen. Omdat goede schimmels zo ontzettend goed zijn, is het beter om geen fungiciden als preventiemiddel te gebruiken. Bestrijd in plaats daarvan pas schadelijke schimmels als je er werkelijk last van hebt.

Hoe kom je zonder pesticiden van ongewenste schimmels af?

Heb je last van schadelijke schimmels en wil je daar zonder pesticiden vanaf? Met de juiste aanpak verminder je de kans op schimmels en houd je je bloementuin in topconditie:
 
1. Houd voldoende ruimte tussen je bloemen
Zaai bloemen niet te dicht op elkaar. Laat je er genoeg ruimte tussen zitten, dan droogt alles sneller op na een regenbui. Zo krijgt schimmel minder kans.
 
2. Geef je bloemen ‘s ochtends water
Over regenval heb je natuurlijk geen controle, maar in droge periodes zul je je bloemen zelf water geven. Doe dit ‘s ochtends, zodat bloemen en bladeren de hele dag de tijd hebben om te drogen.
 
3. Snoei aangetaste plantendelen meteen weg
Zie je een blad of steel met schimmel? Knip het direct weg om verdere verspreiding te voorkomen.
 
4. Kies voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Planten zoals brandnetel, heermoes en uienschillen bevatten stoffen die schimmels tegengaan.
 
5. Gebruik compost
Goede grond helpt je planten weerbaar te blijven. Door compost toe te voegen, verbeter je de bodemstructuur en stimuleer je de groei van nuttige schimmels die de gezondheid van je planten ondersteunen.
 

Onkruid in je bloementuin: wel of niet?

Wat is onkruid? Planten en bloemen die de meeste mensen vaak als onkruid beschouwen, kunnen heel mooi zijn. Laat je ze lang genoeg groeien, dan zien ze er vaak niet meer slordig, maar juist heel natuurlijk uit. Een nadeel is wel dat sommige bloem- en plantsoorten zich heel snel verspreiden en daardoor andere planten overwoekeren. Ook heeft onkruid voordelen: onkruiden met diepe wortelen verbeteren de bodemstructuur en voorkomen op die manier schimmels. Sommige onkruidsoorten dienen zelfs als voedingsbron voor nuttige insecten. 
 
 

Hoe kom je zonder pesticiden van onkruid af?

Eigenlijk moet je niet van onkruid af willen, maar moet je het anders gaan zien: de meeste ‘onkruiden’ zijn gewoon plantsoorten en ze kunnen heel goed zijn! Maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat invasieve soorten je andere bloemen en planten overwoekeren. Met deze tips houd je onkruid onder controle, zonder dat je pesticiden gebruikt:
 
  • Identificeer nuttige soorten: sommige onkruiden bieden voordelen. Beoordeel welke onkruiden je kunt laten staan zonder dat ze een bedreiging vormen voor je bloemen.​ Denk hierbij aan: brandnetels, akkerdistels en boerenwormkruid.
  • Beperk hun verspreiding: laat nuttige onkruiden groeien op specifieke plekken waar ze geen schade aanrichten, maar verwijder ze zodra ze beginnen te concurreren met je bloemen.
  • Wied met de hand: trek onkruid waar je vanaf wilt met de hand uit de grond, bij voorkeur na een regenbui. De bodem is dan vochtig en de wortels laten makkelijker los.
  • Plant bodembedekkende planten: plant bodembedekkers die de groei van onkruid beperken.
  • Gebruik een anti-worteldoek: leg een anti-worteldoek onder grindpaden of tussen planten. Deze voorkomen dat onkruid omhoog groeit. (Misschien overbodig om te zeggen, maar een anti-worteldoek op een plek waar je nog bloemen wilt zaaien, is niet zo handig.)

Wil je zelf zonder pesticiden bloemen zaaien?

Bij Allezadenkopen denken we graag mee over mens en milieu. Daarom vind je in ons assortiment enorm veel soorten biologische bloemenzaden. Kies je voor deze zaden, dan profiteer je van een gezondere tuin, meer biodiversiteit en een duurzamer milieu:
 
  • Milieu en teelt: biologische zaden groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit houdt de bodem gezond.
  • Gezonde tuin en biodiversiteit: biologische zaden leveren sterke planten op die beter bestand zijn tegen ziekten en plagen, waardoor je minder snel pesticiden nodig hebt.
  • Zaadvastheid en hergebruik: biologische zaden zijn meestal zaadvast, waardoor je ze jaar na jaar kunt oogsten en hergebruiken.
Wil je een sterke, natuurlijke tuin? Kies voor onze biologische bloemzaden!