Wil je aankomende zomer heerlijke bloemkool uit eigen tuin eten, maar weet je even niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, want met dit stappenplan kweek je gezonde bloemkoolplanten. Lees verder en ontdek precies wanneer je start, waar je begint en hoe je de beste resultaten oogst.
Wanneer start je met bloemkool zaaien?
Het juiste moment kiezen om je bloemkool in te zaaien, bepaalt 50% van je succes. Start je te vroeg? Dan krijg je zwakke plantjes. Begin je te laat? Dan mis je het beste groeiseizoen. Voor zomerbloemkool raden we aan om vanaf half maart tot maximaal half mei binnen voor te zaaien - vergeet februari, want dan loop je het risico dat het buiten nog vriest, terwijl de zaailingen eigenlijk al de grond in moeten.
Factoren die beïnvloeden wanneer je kunt beginnen met zaaien, zijn:
- Weersomstandigheden: bloemkool is heel erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Te vroeg zaaien kan risico's met zich meebrengen als er nog kans is op vorst.
- Specifieke variëteit: sommige bloemkoolrassen zijn beter geschikt voor vroege teelt, terwijl andere beter presteren bij latere zaai. Meestal kun je deze informatie op de verpakking van je zaadjes terugvinden.
Tip: markeer ook juni alvast in je agenda voor winterbloemkool.
Bloemkool in je moestuin: het stappenplan
Stap 1: de potjes voorbereiden
Voordat je aan de slag kunt, heb je de juiste kiempotjes nodig. Kies voor potjes van 9x9 centimeter. Hierin ontwikkelen de wortels van de bloemkoolplantjes zich perfect. Vul elk potje met losse zaaigrond en druk die lichtjes aan. Prik met je vinger een gaatje van één (1) centimeter diep en stop drie zaadjes in elk potje. Let op, want er is een uitzondering: kies je voor een F1-ras, dan is één zaadje per pot genoeg.
Zet je potjes op een lichte plek waar het warmer is dan 10 °C, zoals de vensterbank. Na drie weken piepen de eerste plantjes dan als het goed is tevoorschijn.
Stap 2: de plantjes verzorgen
Je ziet de eerste groene puntjes boven de grond komen. Spannend! Nu start de belangrijkste fase. Hou de grond licht vochtig met een plantenspuit. Zie je meerdere zaailingen in één pot? Knip de zwakste dan weg.
Stap 3: de grond voorbereiden
Voordat je je bloemkoolplantjes naar buiten verplaatst (of bloemkool in de moestuin zaait), is het belangrijk om de grond klaar te maken. Dit doe je twee maanden van tevoren. Meng ten eerste rijpe compost door je tuinaarde. Dit zorgt voor sterke wortels én gezonde planten. Check ook of je grond niet te zuur is. Bloemkool groeit het best bij een pH tussen 6.0 en 8.0. Maak de grond tot slot vochtig, maar niet kletsnat.
Zo meet je de pH-waarde van de grond:
- Verzamel met een klein schepje een aardemonster.
- Doe het verzamelde monster in een kom en controleer of de vochtigheid goed is. Dit kun je testen door in de aarde te knijpen. Er moet wat vocht tussen je vingers door sijpelen.
- Is de aarde te droog? Voeg dan gedemineraliseerd water toe en meng de aarde goed door.
- Vul een maatbeker van 250 ml met 150 ml gedemineraliseerd water. Voeg daarna aarde toe totdat de beker helemaal vol is.
- Roer het mengsel goed door en laat het minstens twee uur staan.
- Roer het mengsel opnieuw grondig door en meet de pH-waarde van de aarde met een pH-meter.
Stap 4: de bloemkool van binnen naar buiten verplaatsen
Zodra de plantjes op je vensterbank vier tot zes echte blaadjes hebben, is het tijd voor de grote stap naar buiten. Volg deze tips:
- Geef elke plant 50 centimeter ruimte aan alle kanten.
- Plaats direct markeerstokjes.
- Strooi cacaodoppen rond de plant of plaats een afgesneden onderkant van een plastic fles (tegen slakken).
- Span fijnmazig gaas tegen hongerige vogels.
Stap 5: bloemkool oogsten
Als je bloemkool in je moestuin hebt staan, is het belangrijk om daar goed op letten. Het oogstmoment is namelijk heel erg afhankelijk van de groeiomstandigheden. Gaan de roosjes open staan? Dan ben je eigenlijk te laat. Een rijpe bloemkool herken je aan een stevige, gesloten kool waarvan de roosjes nog strak tegen elkaar aanzitten. Meestal kun je een zomerbloemkool oogsten tussen juni en augustus.
Klaar om zelf bloemkool te zaaien?
Met dit stappenplan kun je direct aan de slag. Heeft dit blog je geïnspireerd? Ontdek dan alvast ons assortiment koolzaden. En wil je maandelijks tips ontvangen voor je (moes)tuin, of ontdekken welke zaden jij het beste kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.