Met zijn felrode uiterlijk en uitgesproken en scherpe smaak mag de cayennepeper niet ontbreken in de keuken. Maar hoe kweek je het beste pepers in huis? Hoe kun je dit kruid nu het beste zaaien, snoeien, stekken en oogsten? Kortom: hoe kweek je een peperplant? Dat is helemaal niet zo lastig met ons stappenplan. Haal het beste uit dit kruidige zaad met deze tips!
Wat is cayennepeper?
Cayennepeper is een geregistreerd plantenra) van Capsicum annuum, een plantensoort uit de nachtschadefamilie waartoe ook de aardappel en zijn dus verwant met de aardappel en de tomaaten tomaat behoren. Cayennepeper is een van de vele soorten chilipepers en zijn vruchten worden gebruikt als specerij. De vruchten worden gedroogd en vermalen, of verpulverd en tot cakes gebakken, die vervolgens worden gemalen en gezeefd tot poeder. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.
Cayennepeper? Gezond!
Oorspronkelijk komt de chilipeper uit Midden-Amerika. Het waren de Spanjaarden, Portugezen en de Nederlanders die de chilipepers samen met onder andere de aardappel naar Europa brachten. Cayennepeper bevat relatief veel vitamine A, B2, B6, C en E, mangaan en kalium. Het staat van oudsher bekend om de vele genezende en gezondheidsbevorderende stoffen die hulp bieden bij uiteenlopende kwalen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.
Pittigheid van de cayennepeper
Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt. Cayennepeper is daarmee een chilipeper van een gemiddelde pittigheid. Het scherpste deel van de peper zijn de zaadjes en de zaadlijsten. De capsaïcine prikkelt direct de warmtezintuigen in de mond (niet de smaakzin).
Peperplant kweken
De cayennepeper is een vaste plant en heeft dan ook warme omstandigheden nodig om te groeien, maar het is goed mogelijk peperplanten thuis in de vensterbank te kweken. Het duurt trouwens wel even voordat de eerste pepers verschijnen. Maar als de plant uiteindelijk pepers begint te maken, groeien de vruchten snel. Maar hoe bereik je dat? Wij geven hieronder het stappenplan om jouw pepers thuis te kweken.
1. Cayennepeper zaaien
Zaai de cayennepeper vanaf begin maart uit op een zaaibedje in een verwarmde kamer. Verspreid de zaadjes over de potgrond met ongeveer 1/5 deel grof brekerzand en schep er een laag aarde overheen. Zet op de vensterbank of boven de radiator bij een temperatuur van 20-25 °C. Met een plastic zakje over de pot of een glasplaat is een hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte te bereiken.
2. Verzorgen van de kiemen
Cayennepepers houden van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur te zorgen. Onder de 18 graden staan pepers en cayennepepers stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien. Bij 20 tot 25 graden duurt de kieming een aantal weken.
Vanaf nu hebben de plantjes veel licht nodig. De temperatuur mag iets teruglopen; 20-25°C. De serre is hiervoor ideaal. Let er achter glas wel voor op dat de zaailingen niet verbranden door de zon. Gefilterd licht is hierbij het beste. Geef af en toe water met een plantenspuit of verstuiver. Geef niet teveel voeding want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig cayennepepers.
3. Verspenen
Zodra de cayennepeperplantjes hun tweede paar echte bladeren tellen, zijn ze klaar om te verspenen. Verspenen lukt vaak goed met een theelepeltje. De cayennepeper doet het goed op iedere grondsoort, als deze maar een goede structuur, voldoende vocht en voeding heeft. Daarna mogen de verspeende cayennepepers naar een zo licht mogelijke plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn met veel zonlicht in een verwarmde kamer.
4. Uitplanten
Je kunt paprika’s en pepers het best uitplanten in een pot. Op die manier kun je ze makkelijk mee verplaatsen met de zon. De planten hebben namelijk niet alleen tijdens het opgroeien warmte nodig. Ze staan het liefst op een zonnige beschutte plek.
Neem daarvoor een ruime pot van ongeveer 15 liter en zet drie planten in de pot, op dezelfde afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand. Pas bij het uitplanten op dat je geen wortels beschadigt, ook dan leidt het weer tot groeistilstand.
4. Verzorgen van de peperplant
Eenmaal tot plat gegroeid hebben de cayennepepers doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige, warme en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen. De grond droogt hierdoor niet zo snel uit.
Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Geef niet teveel voeding (zeker niet teveel stikstofrijke voeding) want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig cayennepepers. Wat kali vinden cayennepeperplanten lekker, want dat zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting. Help de cayennepepers verstevigen door ze aan een stok op te binden.
5. Beschermen
Omdat de cayennepeper een kwetsbare plant is, kan ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door haar af te dekken bij lage temperaturen (’s nachts onder de 10 graden en overdag onder de 15 graden) en te beschermen tegen de wind. Ook te hoge temperaturen verstoren de bevruchting en de kwaliteit van het stuifmeel, dus help je cayennepeper een handje als de temperatuur boven de 30 graden komt.
Daarnaast is ook de natheid van de teeltplek van invloed. Door te nat of te droog te telen kan de vruchtzetting achterwege blijven. Ook lichtgebrek kan de groei van de plant verstoren. Zorg dus voor voldoende licht en een goede be- en afwatering. Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af.
6. Strippen
Voor een betere vruchtvorming is het aan te raden om bij elke cayennepeperplant de eerste bloemen weg te halen. Hierdoor gaat de peperplant beter groeien en krijg je later een betere oogst.. Later is de plant groot en sterk genoeg om enkele (3 tot 6) bloemen te laten uitgroeien tot vruchten.
7. Oogsten
Cayennepepers kunnen zowel onrijp als rijp worden geoogst en gegeten. Na enige tijd zal de peperplant vol hangen met groene pepers. Je kunt ze in principe nu oogsten. De pepers zijn in dat geval minder scherp. Als je wacht kan het zo’n maand duren voordat de verkleuring begint op te treden.
Oogst de vruchten in de zomer door ze met een knipschaar met een stukje steel van de plant te knippen. In de zomer kun je cayennepeperzaadjes uit goed gerijpte vruchten halen. Strooi de losse cayennepeperzaadjes op een stukje keukenpapier in een bakje en laat het één tot twee weken drogen. Daarna kun je weer opnieuw beginnen met zaaien!
Op zoek naar zaden voor de cayennepeper?
Zelf ook genieten van zelfgekweekte cayennepeper? Probeer het zelf voor de beste oogst cayennepepers thuis!