Schieten bij jou ook de courgettes en komkommers met bosjes uit de grond? Augustus staat voor de deur en dat betekent voor veel moestuiniers dat er van alles geoogst kan worden. Maar oogsten is niet het enige wat je deze maand kunt doen in je moestuin. Er kan namelijk ook weer van alles gezaaid worden, met name wintergroenten. Ja, je leest het goed, wintergroenten. Want hoewel we nog midden in de zomer zitten, komt ook de winter steeds dichterbij. Wil je ook dan verschillende groenten oogsten, dan moet je daar nu al over na gaan denken. Benieuwd naar welke zaden je komende maand het beste kunt zaaien? We leggen het allemaal uit in dit blog.
Zaaien in augustus
Groenten die je kunt zaaien om in de winter te oogsten:
- Spinazie: wil je in de herfst de eerste spinazie kunnen oogsten, dan doe je er goed aan om de zaadjes nu al in de grond te stoppen. Denk er wel aan dat de kiemkracht temperaturen van boven de 30 graden Celsius moeilijk kan handelen.
- Rucola: deze bladsla kan je bijna het hele jaar door zaaien, van eind februari tot half september. Tip: wanneer je alleen de buitenste bladeren oogst en het hart daarbij intact houdt, kun je tot 10 weken lang oogsten van hetzelfde plantje.
- Radijs: aangezien radijzen ongeveer 50-60 dagen nodig hebben om te rijpen, kun je deze - wanneer je ze nu zaait - voor de winter nog oogsten.
- Andijvie: deze heerlijke groente kun je tot eind augustus in de volle grond zaaien. Vanaf het zaaien duurt het ongeveer drie maanden tot er een volledige krop andijvie is ontstaan.
- Bloemkool: overwintert prima bij matige vorst. Wanneer je bloemkool in augustus zaait, kun je eind winter/begin voorjaar de eerste oogst binnenhalen.
- Boerenkool: om gedurende de hele winter deze echte winterkost te kunnen oogsten, doe je er goed aan al in augustus te beginnen met zaaien.
- Herfstraap en meiraap: deze sappige knollen groeien snel waardoor je - als je ze nu zaait - in september en oktober de eerste rapen binnenhaalt. Kuil de knollen vervolgens in en je bewaart ze met gemak tot in de winter.
- Veldsla: deze vitaminerijke slasoort is goed bestand tegen vorst en kan je daarom nog tot eind september in de volle grond zaaien.
Andere bezigheden in augustus:
- Heb je nog een vakantie in het vooruitzicht? Vergeet dan niet een oppas te regelen voor de moestuin, iemand die de plantjes in de gaten houdt en ze regelmatig water geeft en het onkruid binnen de perken houdt. Het zou zonde zijn als er na je vakantie niets meer over is van al dat harde werk van de afgelopen maanden.
- Verwijder uitgebloeide bloemen, leeggeoogste planten en vergeelde bladeren om plaats te maken voor nieuwe zaadjes/plantjes.
- In augustus schiet de oogst uit de grond, maar laat de vruchten niet te lang hangen. Oogst juist zodra het kan, dan smaakt je oogst het lekkerst en prikkel je de plant om nieuwe vruchten te maken.
- Sommige planten, zoals tomatenplanten, kun je eind augustus beter toppen - de hoofdstengel afknippen net boven de laatste bloemstengel - zodat de plant zijn energie stopt in het rijpen van de vruchten in plaats van het produceren van nieuwe vruchten en bladeren.
- Bedek braakliggende grond met bodembedekkers of zaai het vol met een groenbemester.