Groente en fruit zo lang mogelijk bewaren, hoe doe je dat?

Groente en fruit zo lang mogelijk bewaren, hoe doe je dat?

De lekkerste groenten en fruit komen uit jouw eigen tuin. Het kan zijn dat je na het oogsten misschien wel teveel van dit goeds hebt. Met deze tips kun je alles zo lang mogelijk bewaren, zodat je niets hoeft weg te gooien.

Weetje: de meest verspilde groentes in Nederland zijn komkommer, sla, tomaat, ui en wortel. Allemaal producten die misschien ook wel in jouw moestuin groeien!
 

Welke groentes bewaar je in de koelkast?

Er zijn allerlei manieren om groentes zo lang mogelijk te bewaren, maar een van de belangrijkste middelen is natuurlijk de koelkast. Veel groentes blijven in de koelkast langer goed. Daarnaast is er een aantal soorten die je echt in de koelkast moet bewaren.
 
Deze groentes kun je het beste in de koelkast bewaren:
 
Bladgroentes: sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, snijbiet en prei.
Kolen: spruiten, broccoli en bloemkool.
Paddenstoelen: witte champignons, kastanjechampignons, portobello, shiitake, oesterzwammen en truffel.
Aangesneden groentes: alles wat je zelf hebt voorgesneden of geschraapt.
 
Deze groentes hoeven niet per se in de koelkast, maar blijven er wel langer goed:
 
Gesloten koolsoorten: spitskool, rode kool en witte kool.
Bonen: sperziebonen, peultjes en sugarsnaps (niet onder de 5 °C).
 
Weetje: ligt een product in de supermarkt in de koeling? Dan mag deze thuis ook in de koelkast.
 

Hoe bewaar je koelkastgroentes zo lang mogelijk?

Zeker als je een volle koelkast hebt, komen je groentes wellicht niet altijd in de groentela terecht. Toch is dat wel aan te raden. De naam is niet voor niets! Groentes bevatten veel vocht, wat ze gevoelig maakt voor uitdroging. In je groentelade is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast en dat gaat uitdroging tegen.
 

Welke groentes bewaar je buiten de koelkast?

Als die koelkast alles zo lang goed houdt, waarom zou je in die koeling dan niet al je groenten bewaren? Het klinkt misschien verleidelijk, maar toch zijn er ook echt groenten die je beter niet in de koelkast kunt stoppen. Denk aan:
 
Vruchtgroenten: tomaat, paprika, komkommer en courgette.
Wintergroenten: wortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui.
Aardappelen: alle soorten, inclusief zoete aardappel.
 
De meeste van deze groentes kun je het beste bewaren op een koele, droge plek, bij een temperatuur van ongeveer 12 °C. Houd ze ook vooral uit de zon, dus in een voorraadkast of in keukenkastjes. Op die manier kun je de meeste groentes twee tot vier weken bewaren. Maar let wel op: als het in de zomer op je bewaarplek warmer wordt dan 25 °C, is het wel beter om de groentes in de koelkast te bewaren.
 

Hoe bewaar je groentes buiten de koelkast zo lang mogelijk?

Zodra je groentes aansnijdt, kun je ze niet meer buiten de koelkast bewaren. Dan is het tijd om ze toch in je groentelade te leggen. Daarnaast zijn er andere trucjes waarmee je je groentes zo lang mogelijk kunt bewaren. Zo is het bijvoorbeeld goed om aardappelen en uien apart van elkaar te bewaren. Bewaar je ze samen op één plaats, dan vergaan de uien eerder en ontkiemen de aardappelen sneller.
 

Je groentes zo lang mogelijk bewaren in de vriezer

Natuurlijk is er nog een manier om je groentes lang te bewaren: je kunt ze ook invriezen. Dit kun je eventueel doen als ze nog rauw zijn, maar dit stop het verouderingsproces niet volledig en tast in sommige gevallen de textuur aan. Om de smaak beter te bewaren, raden we je daarom aan om je groentes eerst te koken. Voordat je ze dan invriest, moet je ze eerst goed laten afkoelen. Zo voorkom je condensvorming. Verpak je groentes vervolgens zo luchtdicht mogelijk - bijvoorbeeld in een plastic zak - en stop ze in de vriezer. 
 
Weetje: hoe verser groentes zijn als je ze invriest, hoe meer vitamines behouden blijven.
 

Hoe kun je fruit zo lang mogelijk bewaren?

Heel veel fruit kun je invriezen:
 
Zacht fruit: aardbeien, frambozen en bessen.
Hard fruit: appels, peren, abrikozen, bramen, pruimen en rabarber.
 
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
 
fruit appels
 
 

Waarom is groente en fruit bewaren belangrijk?

Nu je weet hoe je groente en fruit langer kunt bewaren, hoef je waarschijnlijk minder weg te gooien. Dit is goed, want in Nederland gooien we per persoon zo’n 33 kilo eten per jaar in de kliko. Dat is zonde! Toch begrijpen we dat er aan de hoeveelheid ruimte die je hebt een limiet zit. Geef daarom alles wat je niet gebruikt aan mensen in je omgeving of doneer het aan de voedselbank.
 

Groente en fruit van goede kwaliteit telen? Dat doe je zo

Hoe beter de kwaliteit van je groente en fruit, hoe aantrekkelijker het is om het allemaal lekker op te eten. Daarom is het belangrijk dat je de juiste zaden in je moestuin gebruikt. Zulke zaden kun je lang bewaren, mits je ze goed opbergt. Daarom kun je nu alvast zaden kopen voor het nieuwe seizoen!
 
In ons assortiment vind je groentezaden van hoogwaardige kwaliteit, voor een voordelige prijs. Bij een aankoop van € 20,- of meer betaal je geen verzendkosten. Bestel je vandaag voor 12 uur ‘s middags, dan wordt je bestelling dezelfde werkdag nog verzonden. Zoek daarom niet verder en koop je zaden bij Allezadenkopen!