Help, ik heb slakken in de moestuin!

Help, ik heb slakken in de moestuin!

Als je een moestuin of volkstuin hebt, zie je ze vast wel vaker: slakken. Het zijn (of lijken in ieder geval) vieze beesten die soms overlast veroorzaken. Geen enkele tuinier zit op slakken in de tuin te wachten, maar wat doe je eraan? Dat is precies de vraag die we deze maand beantwoorden: wat te doen tegen slakken in de (moes)tuin?
 

Zijn slakken in de moestuin gevaarlijk?

Veel mensen zien slakken als een plaag, maar als je er een ziet hoef je je in principe niet meteen zorgen te maken. Ze vinden jouw planten over het algemeen niet zo interessant; ze eten veel liever de restanten van dode planten op. Maar zoals menig tuinier of planteneigenaar je kan vertellen, zijn er wel degelijk gevallen waarin ze opeens wel voor jouw groente en fruit gaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat de slakken niet bij je composthoop kunnen of omdat er niet voldoende dode planten en bloemen zijn die een slak kan eten. Het klinkt tegenstrijdig, maar als je je moestuin goed opruimt, heb je meer kans dat slakken overlast veroorzaken.
 
Zie je een segrijnslak in je tuin? Dan zullen zij wel van je levende planten snoepen. Op de onderstaande foto zie je hoe een segrijnslak eruit ziet:
segrijn slak
 
 

Tips tegen slakken in de moestuin

Heb je slakken in je moestuin, dan kun je daar een aantal dingen tegen doen. Met de onderstaande tips kom je snel van slakken af:
 
  • Zaai bloemen waar slakken niet van houden;
  • Lok egels, padden en vogels naar je moestuin. Dit zijn de natuurlijke vijanden van slakken;
  • Maak je composthoop in de buurt van de planten, als je merkt dat slakken die planten lekker vinden. Zo lok je de slak naar deze hemel aan plantenresten;
  • Sproei ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds;
  • Leg knoflook, koffiedik, cacaodoppen, schelpengruis of eierschalen om je groenten en fruit heen;
  • Maak barrières van kippengaas of plastic flessen;
  • Woel de grond ieder voorjaar goed om. Zo haal je slakkeneitjes naar boven, die vervolgens uitdrogen;
  • Laat zelfgemaakte compost in de zon uitdrogen voor je het gebruikt;
  • Maak een slakkenval met bier.
 

Waar houden slakken niet van?

Wil jij bloemen waar slakken niet van houden in je moestuin zetten? Dan is het goed om te weten welke je nodig hebt. Slakken hebben een hekel aan de volgende flora:
Zaai je deze bloemen in je moestuin, dan creëer je een omgeving waar slakken liever niet wonen. Maar omdat een moestuin vaak al een indeling heeft, snappen we het ook als je liever geen Afrikaantjes tegen slakken wilt zaaien.
 
Heb je voor jouw moestuin nog geen indeling? Dan kan je eenvoudig een teeltplan maken
 

Hoe kun je zelf een slakkenval maken?

Zelf een slakkenval maken is veel makkelijker dan je denkt: plaats in je moestuin potjes of kommetjes die je vult met bier. De slakken kruipen dan in dit bier en verdrinken. Let wel op, want je kunt met deze methode ook andere dieren en insecten doden en insecten zijn juist goed voor je moestuin!
 
Dood slakken liever niet met zout. Het is natuurlijk een verleidelijke oplossing, maar het is wel bijzonder dieronvriendelijk: de slak wordt langzaam weggevreten. Daarbij is het niet fijn voor de dieren die de slak misschien opeten, zoals egels en vogels.
 

Hoe trek je egels, padden en vogels aan?

Door dieren naar je moestuin te trekken, bescherm je de tuin op een natuurlijke manier tegen slakken. Daarbij is het gewoon leuk. In de onderstaande infographic van Milieucentraal zie je de voordelen van dieren en insecten in je (moes)tuin:
infographic milieucentraal
 
Maar hoe kom je aan al dit leven? Eigenlijk is ook dit redelijk simpel: zorg voor een variatie aan bloemen en planten. Door te zorgen voor veel bloemen, kruiden en struiken met verschillende hoogtes en afwisselende bloeitijden, trek je insecten en dieren aan. En heb je veel insecten in de tuin, dan trekken die vanzelf weer vogels aan. Zijn de bloemen en planten die je niet lekker zelf opsmikkelt uitgebloeid of is er iets uitgedroogd? Laat ze dan vooral staan. Zo help je alle dieren in je moestuin de winter door.
 
Natuurlijk zijn ook schuilplaatsen belangrijk. Een egel heeft bijvoorbeeld een schuilplaats nodig om de winter door te komen. Ruim je moestuin daarom niet al te goed op. Droge bladeren, takjes en achtergebleven bloempotten zijn perfecte schuilplekjes voor kleine dieren. Ook voor nestkastjes of bijenhotels zal de natuur je dankbaar zijn. 
 

Trots op de natuur

Bij Allezadenkopen.nl zijn we trots op de natuur. Het is geweldig hoe flora en fauna zichzelf onder controle houden, als je ze hiervoor de kans geeft. Ben jij op zoek naar bloemen waar slakken niet van houden, of zoek je zaden die insecten aantrekken? Neem dan een kijkje in ons uitgebreide assortiment.
 
 
Door de tips uit dit blog te volgen kom je niet alleen van slakken af, maar draag je ook nog eens bij aan het behoud van de natuur.