Wat je moet weten over erwten zaaien
Laten we beginnen met erwten zaaien. Er worden hoofdzakelijk doperwten en sluimererwten geteeld. Van doperwten eet je de jonge groene zaadjes, van sluimererwten oogsten we de schil waar de zaadjes in zitten, de peul. Erwten uit eigen tuin zijn zo lekker zoet dat je ze zo van de plant kunt eten. Je kunt erwten zaaien in januari en februari. Erwten zaaien kan in potjes of gelijk in de volle grond. Weet wel dat het groentezaad en de jonge plantjes beschermd moeten worden tegen muizen en vogels. Bedek ze dus met een net of vliesdoek. Erwten houden niet zo van warmte, 10 tot 15 graden is perfect voor ze.
Er bestaan hoge en lage planten. De lage planten hoeven niet per se iets om tegen te klimmen, maar het is wel aan te raden. Een simpel hekwerk met kippengaas is al voldoende. Erwten hebben niet veel extra mest nodig. Houd de grond rond de plantjes wel onkruidvrij. Zorg ook dat de plantjes niet droog komen te staan, maar maak de grond niet helemaal kletsnat.
Zo moet je bloemkool zaaien
Naast erwten kun je ook bloemkool zaaien. Bloemkool heeft wat meer aandacht en zorg nodig dan andere groenten. Zorg dat de grond goed bemest is en goed water doorlaat. Je kan bloemkool zaaien in een onverwarmde kas of een serre. De plantjes kunnen in april buiten de grond in. Het is een goed idee om de plantjes af te dekken met insectengaas, bloemkool is gevoelig voor plagen. De plantjes moeten veel ruimte hebben om grote bladeren te kunnen vormen, zo groeit er ook een grote bloemkool. Als er eenmaal een kooltje begint te groeien, vergeet dan niet de bovenste bladeren over de bloemkool te vouwen. Zo blijft de bloemkool mooi wit.
Het groentezaad kopen
Als je groente wilt gaan zaaien in het nieuwe jaar, neem dan een kijkje op onze website. Hier vind je een breed assortiment van groentezaad. Sorteer op de maand wanneer je wilt zaaien en de juiste zaden komen naar voren. Veel zaaiplezier!