Wil je een eigen moestuin aanleggen? Dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen kweken hun eigen groenten en kruiden. Dat doen ze om allerlei redenen, bijvoorbeeld omdat het goedkoper is dan kopen, maar ook omdat dit betekent dat ze meer tijd in de buitenlucht spenderen én omdat het duurzamer is.
Stappenplan
Maar als je je eigen moestuin begint, wat moet je dan allemaal doen? Hoeveel ruimte heb je nodig? En hoe deel je je moestuin in? Maak je geen zorgen, want in dit blog lees je alles over het beginnen van je eigen moestuin.
Stap 1: de juiste locatie kiezen
De juiste locatie kiezen is de eerste en belangrijkste stap. Wanneer je een moestuin begint, is het belangrijk dat je een plek kiest die minstens zes uur per dag zonlicht krijgt. Beschutting tegen harde wind is ook belangrijk om je planten te beschermen. Laat wel de zuidkant van je tuin open, zodat je zoveel mogelijk zonlicht toelaat.
Je hebt trouwens niet enorm veel ruimte nodig om een moestuin te beginnen. Wil jij bijvoorbeeld op je balkon moestuinieren? Geen probleem. Je kunt een moestuin zelfs in potten aanleggen. En heb je geen zonnig balkon? Dan kun je groenten verbouwen die minder zon nodig hebben, zoals snijbiet, biet, sla, spinazie, rucola, mosterdblad en wortels.
Stap 2: de grond voorbereiden
Voor een succesvolle moestuin heb je een gezonde bodem nodig. Eerst moet je daarom weten op wat voor grond je werkt: Een goed gedraineerde grond (grond waar water goed wegloopt) zorgt ervoor dat je planten niet verdrinken en gezonde wortels kunnen ontwikkelen. Maar hoe weet je met wat voor grond je te maken hebt? Pak een handvol grond en knijp erin. Valt het snel uit elkaar, dan heb je zanderige grond. Klontert het en kun je er een rolletje van maken, dan is het klei. Veengrond (de beste soort voor een moestuin) zit tussen die twee in en is zwart of bruin.
Begin met het omspitten van de grond om deze los en luchtig te maken. Verwijder onkruid, stenen en wortels. Voeg vervolgens compost toe om de bodem te verrijken met voedingsstoffen. Bij voorkeur maak je de compost zelf; dit is niet alleen duurzaam, maar ook kostenbesparend.
Stap 3: maak een teeltplan
Een teeltplan helpt je bij het organiseren van je moestuin. Om zo’n teeltplan te maken, volg je de volgende stappen:
- Bedenk welke kruiden, groenten en andere gewassen je wilt zaaien;
- Bedenk wanneer in het seizoen je die precies wilt oogsten. Maak dit zo specifiek mogelijk met een zaaikalender;
- Maak een planning voor je teeltbedden. Als je weet wanneer je de groenten en kruiden wilt oogsten, kun je uitrekenen wanneer je die moet zaaien;
- Geef alle groenten en kruiden een plek in je teeltplan. Daarna kun je die planten een plek in je beddenplan geven. Op die manier weet je precies waar je een gewas kunt zaaien en hoeveel je nodig hebt. Tip: sommige planten helpen elkaar als je de juiste combinaties naast elkaar plant. Zo beschermt venkel bladgroenten tegen naakslakken;
- Als laatste stap kun je alle gegevens in een moestuinkalender zetten. Zo weet je gedurende het moestuinseizoen precies wanneer je wat kunt doen.
Stap 4: zaaien en planten
Nu je bodem klaar is, kun je beginnen met zaaien. Dit doe je in het voorjaar, zodra het stopt met vriezen. Zaai je zaden op de juiste diepte en afstand volgens je teeltplan. Voor klimplanten, zoals tomaten en bonen, kun je bamboestokken of klimrekken gebruiken. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, om schimmelvorming te voorkomen.
Veel zaden kun je in de lente direct in je moestuin zaaien. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vanaf februari al in een zaaibakje of een potje op de vensterbank te beginnen. Je kunt de plantjes dan rond april naar buiten verplaatsen. Voor het eindresultaat maakt het niet uit welke van de twee methodes je kiest, maar wanneer je in februari al binnen begint, heb je eerder resultaat.
Let op: sommige groenten - zoals paprika - moet je zelfs eerst binnen zaaien.
Stap 5: je moestuin onderhouden
Een moestuin vergt regelmatig onderhoud. Verwijder onkruid, geef je planten op tijd water en bemest indien nodig. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en gebruik eventueel biologische bestrijdingsmiddelen om je planten te beschermen.
Stap 6: je moestuin winterklaar maken
Aan het einde van het groeiseizoen is het belangrijk om je moestuin klaar te maken voor de winter. Verwijder dode plantenresten en bedek de grond met een laag mulch om deze te beschermen tegen de kou. Dit helpt om de bodemstructuur te verbeteren voor het volgende seizoen, zodat je in het voorjaar weer opnieuw aan de slag kunt!
Waar koop ik groentezaden?
Klaar om te beginnen met je eigen moestuin? In ons assortiment vind je een scala aan groente- en kruidenzaden. Start vandaag nog en geniet binnenkort van je eigen verse oogst!