In veel tuinen zie je tegenwoordig mooie bijenhotels hangen, maar vaak wordt het ‘bijenrestaurant’ vergeten. Zonder voldoende stuifmeel en nectar in de buurt blijft zo’n hotel leeg. Niemand wil tenslotte met een lege maag naar bed. Als je echt goed voor insecten in je tuin wilt zorgen, plant dan ook een aantal inheemse planten die van nature in jouw regio voorkomen. Inheemse planten - en dus ook inheemse zaden - zijn essentieel voor de biodiversiteit en het ecologische evenwicht in je tuin, en daarnaast bieden ze nog veel meer voordelen. Benieuwd naar de voordelen en waarom we inheemse planten zouden moeten verkiezen boven exotische soorten? Je leest het in dit blog.
Wat zijn inheemse planten?
Inheemse planten, ook wel heemplanten genoemd, zijn planten die van nature in een bepaald gebied voorkomen zonder dat mensen zich daarmee hebben bemoeid. In Nederland zijn dit planten die al duizenden jaren in onze ecosystemen aanwezig zijn. Ze zijn volledig aangepast aan het lokale klimaat, de bodem en de dieren die er leven. Inheemse planten hebben lang de tijd gehad om een band op te bouwen met onze insecten. Door die lange samenwerking zijn de planten helemaal op elkaar afgestemd. De lokale planten bloeien precies op het juiste moment en bieden voedsel aan wanneer wilde bijen, vlinders en andere insecten én hun larven het het meest nodig hebben.
Waarom kiezen voor inheemse planten?
Het kiezen voor inheemse planten biedt verschillende voordelen voor zowel de natuur als de mens:
- Inheemse planten ondersteunen de lokale biodiversiteit. In het kort betekent dat dat deze planten een belangrijke voedselbron en leefomgeving vormen voor inheemse dieren, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. Zo zijn sommige bijensoorten afhankelijk van specifieke inheemse bloemen voor nectar en stuifmeel. Door inheemse planten in je tuin of op je balkon te zetten, help je deze dieren te overleven.
- Omdat inheemse planten al zo lang in een bepaald gebied groeien, zijn ze beter aangepast aan het lokale klimaat en de bodemgesteldheid. Daardoor hebben ze minder onderhoud nodig en zijn ze minder gevoelig voor ziektes en plagen. Ze hebben vaak minder water en kunstmest nodig, wat goed is voor het milieu én je portemonnee.
- Inheemse planten vormen geen bedreiging voor het lokale ecosysteem, in tegenstelling tot sommige exotische planten die invasief kunnen worden en de lokale flora kunnen verdringen. Inheemse planten helpen dus het natuurlijke evenwicht te behouden.
Zijn exotische planten dan slecht?
Exotische planten zijn vaak geen match met onze lokale insecten. Ze bieden bijvoorbeeld geen geschikt voedsel voor larven en rupsen of leveren dit niet op het goede moment. Gelukkig betekent dit niet dat je maar beter helemaal geen exotische planten in je tuin kunt planten. We willen alleen benadrukken dat inheemse planten essentieel zijn en vaak worden vergeten, terwijl ze juist van grote waarde zijn voor insecten en andere dieren.
Inheemse planten kunnen vaak juist prima gecombineerd worden met andere planten voor een gevarieerde tuin. Houd er wel rekening mee dat exotische planten vaak minder goed aangepast zijn aan lokale omstandigheden en daardoor vaak meer onderhoud en zorg nodig hebben.
Welke planten zijn inheems?
In Nederland kun je kiezen uit verschillende prachtige inheemse planten. En nee, voor wie denkt dat dat vooral lijkt op onkruid: niets is minder waar. Enkele voorbeelden van inheemse zaden uit ons assortiment:
- Dag- en avondkoekoeksbloem: deze naam verwijst naar het overdag openstaan van de roze bloemen en naar het in de avond openstaan van de witte bloemen. Deze meerjarige bloemen komen vooral voor in het bos, langs de bosranden, weilanden en andere ruigten. In de avond verspreiden de bloemen een zoete geur, waardoor nachtvlinders de plant veelvuldig bezoeken.
- Gewone rolklaver: deze bloemen groeien het liefst in niet al te sterk bemeste graslanden en duinen. Ze zijn een prima bodemverbeteraar en groenbemester, doordat ze veel stikstof uit de lucht halen. De bloemknop begint rood, maar bloeit uiteindelijk met mooie heldergele bloemen. Zodra de zaden rijp zijn, worden ze vaak ver weg geschoten door de plant.
- Gewoon barbarakruid: de bladeren van deze bloemen zijn eetbaar en bevatten vitamine C. Het is daarnaast een prima drachtplant voor bijen en biedt nectar en stuifmeel vanaf het vroege voorjaar. Met name vroege oningbijen en zandbijen zijn er gek op. En ook vlinders zoals het klein geaderd witje, klein koolwitje en groot koolwitje zijn er gek op.
- Middelste teunisbloem: deze bloem wordt ook wel nachtkaars genoemd en groeit het liefst op onbewerkte zandgrond en in bermen langs autowegen. Hij is goed bestand tegen zoute wind en droogte en is dus erg geschikt voor tuinen in de kust. In de avond gaan de tweejarige bloemen open en bloeien dan gedurende de nacht waardoor ze graag bezocht worden door nachtvlinders.
- Wilde cichorei: deze prachtige bloem is verwant aan de witlof/andijvie familie en van de wortels kun je drank maken die lijkt op koffie. De planten groeien het liefst op kalkrijke grond en worden ook wel wegenwachter genoemd vanwege het veelvuldig voorkomen in bermen langs wegen.
Onze 100% pure inheemse serie
Bij allezadenkopen.nl zijn we trots op onze 100% pure inheemse serie. Deze serie bevat zorgvuldig geselecteerde inheemse zaden en bloemenmengsels die bijdragen aan een gezonde en diverse tuin. Of je nu kiest voor een inheems bloemenmengsel of specifiek inheems bloemenzaad, je bent verzekerd van hoogwaardige zaden die de lokale biodiversiteit ondersteunen.
Daarnaast hebben we ook vier variaties van de historische inheemse zaden mix: frisse oevers en slootkant, rustieke of landelijke zonneweide, ouderwetse bloemenweide en aan zonnig kreupelhout en bosrand. Hebben deze mengsels nog meer uitleg nodig? De naam van deze inheemse bloemenmengsels zegt genoeg, toch?
Wil je bijdragen aan een groenere toekomst waarin lokale planten en dieren kunnen floreren? Kies dan bewust voor inheemse planten en zaden. Scrol door ons aanbod en ontdek onze collectie inheemse zaden.