Met hun felrode bloemen fleuren klaprozen iedere tuin op. Maar hoe kun je klaprozen nu het beste zaaien, verzorgen en oogsten? Dat vertellen we je in deze blog met behulp van een stappenplan. Met praktische tips helpen we om het beste uit de klaproos zaden te halen!
Wat zijn klaprozen?
De klaproos kent veel verschillende namen en soorten: Oosterse papaver, Papaver oriëntale, Papaver somniferum en Papaver rhoeas, Maar allemaal hebben ze één ding gemeen en dat zijn de opvallende bloemen in veel verschillende felle kleuren, waarvan rood de meest bekende en voorkomende is. In het midden van de bloem zit het hartje, die is in de meeste soorten rood met zwart.
Klaprozen zijn veelzijdige, schitterende planten met vele variëteiten die wel 120 centimeter hoog kunnen worden. Het zijn doorgaans zijn sterke planten die niet veeleisend zijn. En heb je eenmaal bloeiende klaprozen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk meer dan genoeg zaden om elk jaar weer nieuwe klaproos zaden te zaaien.
Klaprozen bloeitijd
Deze makkelijk te verbouwen eenjarige plant siert elke iedere tuin met zijn felgekleurde bloemen. Afhankelijk van de soort en van de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Zo kunt u de hele zomer lang genieten van deze opbeurende bloemen!
Hoe klaprozen zaaien?
Klaprozen zaaien kun je best zelf. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om tot het beste resultaat in het zaaien, oogsten en verzorgen van klaprozen te komen.
1. Plek uitkiezen
Klaprozen zijn echter zonaanbidders dus kies een plek uit waar veel zon komt. De grond maakt daarbij niet zo heel veel uit, als het maar niet heel nat is. Klaprozen gaan namelijk rotten in natte grond. Plekken waar wel eens pasjes water blijven staan, vermijden dus! Ga liever voor een droge of zanderige grond.
2. Uitzaaien
Klaprozen zijn heel makkelijk om zelf te zaaien. En strook geschoffelde en dus goed doorwoelde, vocht doorlatende en losse grond is eigenlijk alles wat je nodig hebt om de zaden van klaprozen op 25 centimeter afstand in uit te strooien. Ook een kier tegen de schutting, een stukje land waar al gras groeit of een randje langs een sloot of weiland zijn ideaal voor klaprozen.
Je kunt ze het beste zaaien in maart of april, zodat je hetzelfde jaar nog bloemen krijgt. Doe dit op het moment dat de grond ontdooit, aangezien klaproos zaden naast licht ook koele of koude temperaturen nodig hebben om goed te kunnen ontkiemen. Wil je alvast iets aanleggen voor volgend jaar? Dan zaai je de klaproos zaden het beste in de zomer of herfst.
3. Verzorgen
Het leuke van de klaproos is dat deze bijna geen verzorging nodig heeft. Ook niet als je ze net gezaaid hebt. Licht vochtig houden van de grond na het zaaien is voldoende. Doe dit voorzichtig met een gieter zodat je de zaden niet wegspoelt.
Geef ze daarnaast hoogstens wat extra water als het droog en warm weer is en zorg voor een goede afwatering. Klaprozen hebben een namelijk een hekel aan natte voeten. Afhankelijk van de soort klaproos duurt het zo’n 10 tot 30 dagen voordat de zaden beginnen te ontkiemen.
4. Beschermen
Hoewel klaprozen sterk en makkelijk zijn, kunnen ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door ze af te dekken bij strenge vorst en te beschermen tegen de wind. Ook een intense middaghitte kan de klaproos tekort doen. Probeer ze in zo’n geval af te dekken en meer schaduw te geven.
5. Onderhouden
Het is niet noodzakelijk, maar wil je je klaprozen onder controle houden, kun je het teveel aan klaprozen eruit halen. Knip in dat geval de kleinere of zwakkere planten ertussenuit met de tuinschaar als de planten eenmaal 2,5 tot 5 cm groot zijn. Laat de overgebleven planten met zo’n 15 centimeter tussenafstand staan voor een gezonde groei en bloei.
Verwijder de dode bloemen om meer bloei te krijgen of laat ze er juist aan zitten om meer zaden te krijgen.
6. Genieten
Het duurt even, maar na zo’n 75 dagen na het zaaien is het dan vaak zover…. de klaprozen beginnen te bloeien. Dit is wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden omdat de zaden van klaprozen licht en koele temperaturen nodig hebben om te ontkiemen. Maar doorgaans ligt de bloeitijd van klaprozen tussen juni en augustus.
7. Klaproos zaden oogsten
Als de zaaddozen van de klaprozen eenmaal krijtachtig aanvoelen en rechtop staan, is het tijd om ze af te knippen. Laat ze in de zon of een geventileerde ruimte op zijn kop drogen. Als ze droog zijn, maak je ze vervolgens open en schud je ze boven een pot in een zeef leeg om de klaprooszaden op te vangen.
Sla niet steil achterover van de enorme hoeveelheid zaden die je daarmee zult verzamelen. Elke klaproosplant produceert met gemak namelijk honderden zaden. Verzamel je meest mooie en gezonde planten dus!
Op zoek naar zaden voor klaprozen?
Direct lekker lang genieten van die mooie felgekleurde zomerbloemen? Bekijk ons uitgebreide assortiment aan verschillende soorten en uitvoeringen van de klaproos zaden.