Met zijn heerlijke, frisse en bijzondere smaak voegt munt aan ieder gerecht een culinaire smaakmaker toe. Maar hoe kun je dit kruid nu het beste zaaien, kweken, knippen, stekken en oogsten? Volg dan dit handige stappenplan om tot de beste oogst te komen. Haal het beste uit dit kruidige zaad met onze tips!
Wat is munt?
Munt (Mentha) is een geslacht van vaste planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het kruid heeft sterk geurende stoffen (menthol) die als smaak- en geurstof verwerkt worden in uiteenlopende producten, zoals in snoep, thee en tandpasta.
Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende pepermunt en de groene munt oftewel Marokkaanse munt. Alle munt is eetbaar. Terwijl we pepermunt veel in medicinale toepassingen terugvinden, wordt groene munt vaak gebruikt om thee van te zetten of om in gerechten te verwerken.
Van oudsher wordt munt gebruikt voor medicinale toepassingen, omdat het een geneeskundige kracht zou bezitten en klachten zoals verkoudheid, misselijkheid en darmklachten kan verminderen. Daarnaast zien we menthol, een bestanddeel van pepermuntolie, vaak terug in aftersun producten door het verkoelende effect op de huid. Ook staat het kruid bekend wegens een muggenwerend effect.
Munt als plant
Munt is vaste en extreem winterharde plant die van een zonnige en beschut plekje houdt en ongeveer 30 tot 75 centimeter hoog wordt. Munt bloeit in de zomer met geurende lila bloemen en groene blaadjes. De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit.
Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier. Het is wel een plant die behoorlijk woekert. Net voor het uitlopen in het voorjaar zou je daarom het oude groen kunnen afknippen.
Hoe munt kweken?
Munt is niet heel lastig om zelf te kweken. Maar we begrijpen dat je je afvraagt hoe dat nu het best lukt. Volg dan onderstaand stappenplan om tot het beste resultaat in het zaaien, kweken, snoeien, knippen, oogsten en verzorgen van jouw munt te komen.
1. Uitzaaien
Wil je vroeg genieten van je eigen munt? Dan kun je het beste binnen kweken, bijvoorbeeld in een pot in de keuken of achter het glas op de vensterbank. Verspreid enkele zaadjes over de potgrond en schep er een laag aarde overheen. Met een plastic zakje of huishoudfolie over de pot is een hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte te bereiken. Zet de bakjes bij een zonnig raam. Haal het plastic er twee maal per dag vanaf en besprenkel de bakjes met water.
Vanaf april kun je de muntzaadjes ook buiten in de volle grond, in potten, kweekkastje of in een moestuinbak zaaien. Verstandig is dan wel om het deel van de munt af te schermen omdat ze anders de hele tuin overwoekeren. Je kan dit onder andere doen door een pot zonder bodem in te graven of rondom tegels te leggen.
2. Verzorgen van de kiemen
Veel zaadjes kiemen al na enkele dagen. Munt houdt van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur van rond de 20 graden te zorgen. Een efficiënte manier om je munt warm te verzorgen, is door de zaden bijvoorbeeld in de buurt van een zonnig raam of altijd warm elektrisch apparaat te zetten.
Als je de munt gelijk in je tuin uitzaait, zorg dan voor ene beschut en zonnig plekje. Neem een plek met 's morgens volle zon en 's middags halfschaduw. Zo zorg je er voor dat de plant genoeg licht krijgt, zonder helemaal uit te drogen. Laat je munt niet uitdrogen. Geef de plantjes twee keer per dag een heel klein beetje water, tot ze goed ontwikkeld zijn.
3. Verpotten
Zodra de munt enkele blaadjes telt, is ze klaar om in de tuin of permanente pot gezet te worden. Zet ze op een plek met minstens 15 cm tussenruimte waar ze veel zon krijgen en waar een goede afwatering is. Zet de worteltjes in de gaten en vul de gaten tot aan de stengels met aarde.
4. Verzorgen van de planten
Eenmaal volwassen gegroeid heeft de munt doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een warme, zonnige, beschutte standplaats. Verder gedijt munt het beste in vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Door rondom de plant te mulchen, zorg je dat de grond vochtig blijft, en bescherm je de wortels. Ook eens in de paar weken bemesten, houdt munt wel van.
5. Beschermen
Ook munt kan af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door haar af te dekken bij kou en te beschermen tegen de wind. Ook te hoge temperaturen verstoren de ontwikkeling, dus help je planten een handje als de temperatuur boven de 30 graden komt.
Daarnaast is ook de vochtigheid van de standplaats van invloed. Door te nat of te droog te telen kan de groei belemmerd worden. Ook lichtgebrek of een overvloed aan licht kan de groei van de plant verstoren. Zorg dus voor voldoende licht en een goede be- en afwatering.
6.Munt knippen
Heel lastig is het knippen van munt niet. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Knip de bloemknoppen er af voor ze in bloei komen, zodat de plant niet te groot wordt. Door de bloemknoppen te verwijderen verleng je ook het oogstseizoen van je plant.
Snoei de plant daarnaast regelmatig bij. Dit zorgt ervoor dat de plant niet te groot wordt en meer in de breedte groeit. Deel je plant ook elke twee à drie jaar, waardoor de wortels meer ruimte krijgen. Door de plant elke paar jaar te delen zorg je er ook voor dat de geur en smaak van je plant goed blijft.
7. Oogsten
En dan is het moment daar…. Het oogsten van munt. Dat doe je natuurlijk door gewoon wat bladeren te plukken, direct te verwerken of even in de koelkast te bewaren of op zijn kop te laten drogen. Invriezen kan ook, maar vers zijn ze natuurlijk veel aromatischer. Oogst nooit meer dan 1/3 van het blad ineens en laat de plant zich herstellen voor je opnieuw oogst.
Oogst elk jaar zo veel mogelijk munt voor het gaat vriezen. De wortels zullen de vrieskou overleven en volgend jaar opnieuw uitlopen, maar de delen van de plant boven de grond zullen afsterven. Oogst verse groene bladeren naar behoefte, vanaf het late voorjaar tot de vroege herfst. Een heerlijke basis en smaakmaker voor menig gerecht. Eet smakelijk!
Op zoek naar zaden voor munt?
Zelf ook genieten van zelfgekweekte munt? Kijk in ons uitgebreide assortiment voor de verschillende soorten en maten munt!