Pompoen zaaien: stappenplan | hoe ga je te werk?

Pompoen zaaien: stappenplan | hoe ga je te werk?

Wil je jouw eigen gekweekte pompoen uithollen voor Halloween of genieten van heerlijke pompoensoep? Zorg er dan voor dat je deze op tijd zaait. Pompoenen kun je namelijk oogsten vanaf 4 maanden. In dit blog vind je een gedetailleerd stappenplan om je op weg te helpen.
 

Waarom pompoen zaaien?

Pompoenen zijn niet alleen leuk rond Halloween, ze zijn een heerlijk ingrediënt voor diverse gerechten en een prachtige toevoeging aan je tuin. Maar welk soort kun je het beste kiezen? Denk je aan Halloween, dan is de Pompoen Spooktacular perfect. Geniet je liever van pompoen in je gerecht, dan is de Pompoen Muskaat een aanrader. En het mooie is: zaaien is zo gebeurd:

Stap 1: pompoenzaden kiezen

Je vindt pompoenzaden in vele soorten en maten. Van sierpompoenen tot eetbare varianten zoals de Uchiki Kuri of de Butternut, de keuze is ruim. Koop zaden van een betrouwbare bron, zoals onze eigen website, zodat je zeker weet dat ze van goede kwaliteit zijn.
 

Overzicht: welke pompoen heb jij nodig?

Er bestaan veel soorten pompoenen die je op diverse manieren kunt gebruiken, waaronder:
 
Voor Halloween: Pompoen Spooktacular;
Om een prijs mee te winnen: Pompoen Atlantic Giant.
 

Stap 2: voorzaaien

Voorzaaien geeft je planten een voorsprong en beschermt ze tegen late vorst. Begin in april met het voorzaaien. Gebruik kleine potjes gevuld met zaai- en stekgrond en druk daarin één of twee zaden ongeveer 1 tot 2 cm diep in de grond. Houd de potjes vochtig en plaats ze op een warme, zonnige plek, bijvoorbeeld op een vensterbank.
 

Stap 3: uitplanten

Zodra de jonge plantjes twee echte blaadjes hebben en de kans op vorst is geweken (meestal rond half mei), kunnen ze naar buiten. Kies een zonnige locatie met vruchtbare, goed doorlatende grond. Pompoenen houden van ruimte, dus plant ze ongeveer 1 tot 1,5 meter uit elkaar. Dit zorgt voor voldoende luchtcirculatie en goede groei van de vruchten. Plant je een Atlantic Giant? Zorg dan natuurlijk dat die zoveel mogelijk ruimte heeft, zodat hij zo groot mogelijk kan worden.

Stap 4: verzorging

Pompoenen hebben veel water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef daarom regelmatig water, maar zorg wel dat de grond niet te nat wordt. Zo voorkom je wortelrot. Bemest de planten daarnaast om de paar weken met organische meststof om een gezonde groei te bevorderen, en verwijder regelmatig onkruid.
 

Stap 5: bloei en bestuiving

Pompoenplanten produceren bloemen, die net als iedere andere bloem bestuiving nodig hebben. Insecten zoals bijen spelen hierbij een belangrijke rol. Om de bestuiving te bevorderen, kun je zelf met een penseel stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen overbrengen. Dit is vooral handig in periodes met weinig insectenactiviteit.
 

Stap 6: pompoenen oogsten

Pompoenen zijn rijp wanneer de schil hard is en de vrucht een hol geluid maakt als je erop klopt. Dit is meestal rond september of oktober (precies op tijd voor Halloween). Snijd de pompoen van de plant met een scherp mes en laat een stukje steel aan de vrucht zitten om schimmelvorming te voorkomen. Bewaar de pompoenen op een koele, droge plaats. Volg je deze stappen, dan blijven de pompoenen enkele maanden goed. Maar zo lang blijven ze natuurlijk niet liggen… Tijd om ze uit te hollen en in je voortuin neer te zetten!
 

Ga jij je eigen pompoenen kweken?

Kies jouw favoriete pompoenzaden uit ons assortiment en start direct met het zaaien van je eigen pompoentuin. Binnenkort geniet je van je eigen, heerlijke pompoenen!