Bietjes, ook wel kroten en de superhelden van het groenteschap genoemd, zitten bomvol goede stoffen, zoals vitamine B6 en C, foliumzuur, ijzer en kalium en zijn daardoor goed voor de energiestofwisseling en het immuunsysteem. We kunnen dus wel stellen dat elke hap rode biet je een ‘bietje’ gezonder maakt. Maar dat is niet het enige positieve aan de rode biet. Deze intens rood-paars gekleurde groente is namelijk ook een makkelijk gewas voor in de moestuin. Met onderstaande tips over het zaaien, kweken en oogsten van de rode biet geniet je met een beetje geluk, geduld en heel veel liefde over 2 tot 2,5 maand van je eerste oogst.
Rode biet zaaien
Van eind maart tot eind juli kun je de rode biet buiten in de volle grond zaaien, het liefst op rijen en ongeveer 1 centimeter diep. De exacte zaaiperiode staat overigens altijd op het zaadzakje vermeld. Als je slim bent, zaai je er iedere week een paar, zodat je de oogst kunt verspreiden over meerdere maanden. Zorg ervoor dat de grond licht en los is, zodat de knollen mooi rond kunnen worden en zoek bij voorkeur een plekje in de volle zon uit, dan worden ze lekker zoet.
Houd er, met de blog over combinatieteelt nog vers in het geheugen, rekening mee om de rode bieten naast dille, erwten, knoflook, komkommer, koolsoorten, koriander, sla en/of uien te zaaien, zodat ze elkaar een handje kunnen helpen.
Na ongeveer twee weken kiemen de zaden. Zaden van bieten bestaan uit klompjes met meerdere zaden. Uit zo’n klompje groeien daarom vaak meerdere zaailingen. Wanneer ze 4 centimeter hoog zijn kun je ze uitdunnen. Laat de best ontwikkelde plantjes staan en haal de rest weg met een schaartje zodat je andere plantjes niet mee trekt. Zorg daarnaast dat er ongeveer 10 tot 15 centimeter tussen de plantjes zit, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.
Rode biet kweken en verzorgen
Staan je plantjes helemaal op hun plek? Verwen ze dan niet met verse stalmest, daar houden ze namelijk niet van. Wil je toch bemesten, doe dat dan alvast in de winter bij de eerste voorbereidingen in de moestuin. Meng bijvoorbeeld oude stalmest met wat compost door de grond. Tijdens de groei kun je de bietjes eventueel wat patentkali (meststof) geven. Zorg er daarnaast voor dat ze beschermd zijn tegen pretbedervers zoals bladluis en aardvlooien door bijvoorbeeld vliesdoek te gebruiken. Verder is het enige wat de plantjes nodig hebben een beetje water op z’n tijd. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Rode biet oogsten
Wanneer de bietjes 4 - 6 centimeter groot zijn, kunnen ze geoogst worden. Omdat ze een stukje boven de grond uit steken, is de maat meestal goed te zien. Oogst altijd eerst de grootste bietjes, zodat de anderen nog even door kunnen groeien. Zorg ervoor dat je ze met één beweging uit de grond trekt en haal vervolgens met een draaiende beweging het loof eraf, zodat de knol stevig blijft en de bietjes rood blijven als je ze kookt. Ga dus niet met een schaar of mes aan de haal, dat zou zonde zijn. Eet ze na het oogsten zo snel mogelijk op, want vers zijn ze het allerlekkerst.
Kleurrijke knollen
Naast de traditionele rode biet bestaan er ook bieten in allerlei andere kleuren (en vormen):
- Chioggia biet: aan de buitenkant hetzelfde als de rode biet, maar wanneer je hem opensnijdt herkenbaar aan de witte ringen aan de binnenzijde. Smaakt licht zoet en kruidig zonder de typerende grondsmaak van de traditionele rode biet.
- Witte biet: smaakt sappig en zoet met een mild aroma. Meng hem niet met de rode biet, want dan zal de witte kleur snel veranderen naar roze.
- Gele biet: smaakt fruitig met noten van sinaasappel en honing. Een perfecte combinatie met andere groenten en zoete ingrediënten.
- Cylindra: een langwerpige rode biet, waardoor hij ideaal is om te raspen of om er chips van te snijden.