Welke soort sla zaaien?
Sla zaaien, kweken en oogsten hoeft niet moeilijk te zijn. Sla is een snelgroeiende plant die je vroeg na het sla zaaien al kunt oogsten. Ga je sla kweken, dan heb je veel verschillende soorten om uit te kiezen. Dat maakt het ook zo’n leuke plant om zelf te kweken: je kunt er mee blijven variëren in de keuken. Denk aan een pikante rucola voor in een Italiaans pastagerecht, frisse ijsbergsla voor in de zomer en de bekende kropsla. Sla zaaien kan bij de meeste soorten vanaf half maart tot eind juli, waardoor je alle tijd hebt om je sla te kweken. Ben je net te laat, dan kun je nog kiezen voor rucola. Dit is een snelgroeiende slasoort die je in de winter ook in een pot binnenshuis goed kunt kweken.
Stap 1: (krop)sla zaaien
Tot eind juli kun je de meeste soorten sla zaaien. Kijk voordat je gaat zaaien altijd op de zaaikalender of de verpakking van de zaadjes. Zo weet je zeker dat jouw soort geschikt is voor het seizoen waarin je zaait. Je kunt de meeste slasoorten direct in volle grond zaaien, dus houd een plekje vrij in je moestuin. IJsbergsla en kropsla zaaien doe je tot en met juli, terwijl je rucola ook in augustus nog kunt zaaien.
Sla houdt van een vruchtbare grond. Zorg dat je de grond waarin je de sla gaat zaaien lekker luchtig en vochtig houdt, maar niet te nat. Ga jij in juli (krop)sla zaaien, dan is het niet erg als je dat op een plek met wat schaduw doet. Sla zaaien in augustus? Kies dan een plekje met wat meer zon. Dat heeft de sla nodig om de nazomer door te komen. Zorg er bij het sla zaaien voor dat je niet direct alles zaait, zodat je verspreid kunt oogsten en de tijd hebt alles op te eten.
Stap 2: kropsla en ijsbergsla kweken
Bij sla kweken is het belangrijk dat je voldoende water geeft. Laat de jonge slaplantjes niet uitdrogen. Ga je kropsla of ijsbergsla kweken, dan is wat extra water geven geen overbodige luxe. Geen wonder wanneer je bedenkt dat de bladeren van deze sla erg sappig zijn en dus veel water opslaan. Geef de plantjes het liefst in de ochtend water, zodat ze tijd hebben om te drogen. Blijft er vocht op de bladeren staan, dan kunnen die namelijk gaan rotten, en dat is zonde van je oogst.
Stap 3: sla oogsten!
De meeste slasoorten groeien snel. Sla oogsten kan dan ook vaak al een paar weken na het zaaien. Heb je gekozen voor rucola of snijsla, dan kun je vaak al na een maand de sla oogsten. Wanneer je ze boven het groeipunt afsnijdt, kunnen ze opnieuw uitlopen en kun je later een tweede keer oogsten. Ga je kropsla zaaien, dan kun je tussentijds oogsten door de buitenste bladeren af te snijden. De plant groeit vervolgens door waardoor je lang sla kunt oogsten.
Heb je kropsla of botersla in je moestuin staan, snijd dan de krop aan de voet af wanneer je gaat oogsten. Als je hier te lang mee wacht loop je het risico dat de sla doorschiet en gaat bloeien.
Sla kweken tip: bescherm je sla tegen slakken
Sla zaaien is leuk om te doen, maar ook slakken zijn er dol op. Ga je sla kweken, bescherm je oogst dan goed tegen slakken. Dat doe je door bijvoorbeeld gebroken eierschalen of cacaodoppen rond je jonge slaplantjes te strooien. Ook koffiedik weert slakken af. Op die manier vorm je een barrière waar slakken niet overheen willen. Het is bij het sla kweken belangrijk je (jonge) planten goed te beschermen, omdat slakken in een korte tijd grote schade kunnen aanrichten. Je kunt ook natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin lokken. Denk bijvoorbeeld aan vogels en egeltjes. Die zijn ook nog eens leuk om in je tuin te hebben.
Sla oogsten tip: zaai en oogst verspreid
Bij sla zaaien is het belangrijk dat je verspreid zaait, zodat je niet in één keer alles hoeft te oogsten. Je kunt een krop sla namelijk niet zo lang bewaren. Wil je de sla oogsten, doe dat dan ook zo kort mogelijk voor het eten. Kropsla oogsten kun je doen door alleen de bladeren die je gebruikt bij het koken van buiten naar binnen af te snijden. Ook kan het leuk zijn een krop sla weg te geven aan vrienden of familie. Niets is natuurlijk zo lekker als sla uit eigen tuin.