Kies een juiste locatie
Het kweken binnenshuis is voor een iedereen verschillend. Er zijn meerder opties. Als je een tuinkas hebt, kun je daar gebruik van maken. Maar een tuinkamer of een serre zijn ook geschikt. In deze ruimtes komt veel daglicht binnen. Heb je deze ruimtes allemaal niet? Dan is een raamkozijn op het zuiden ook een optie. Voor een ordelijke opstelling kun je bijvoorbeeld een houten bankje of een tafeltje gebruiken. Vind je het leuk om te klussen? Dan kun je natuurlijk ook zelf een plantentafeltje in elkaar zetten. Zaadjes kunnen worden voorgekweekt in speciale voorkweekbakjes, maar het gebruik van plantenpotten is ook mogelijk. Je hebt er vast genoeg in kast, schuur of tuinhuis.
Gebruik goede verlichting
Licht is belangrijk voor de groei. In een tuinkas, serre of tuinkamer krijgen zaden genoeg licht. Als je geen lichte plek hebt, kun je een groeilamp neerzetten. Maak je gebruik van een raam op het zuiden in combinatie met de warmte en het licht van groeilampen of full-spectrum verlichting, dan heb je gegarandeerd succes. Probeer het maar eens, want het is erg leuk om je plantjes met de dag te zien groeien vanaf de bank.
Kies voor kwaliteitszaden
In ons assortiment vind je zaden van hoge kwaliteit. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd, geschoond en daarna verpakt door de professionele leverancier van (biologische) moestuinzaden, kruidenzaden en bloemzaad. Door te kiezen voor kwaliteitszaad krijg je uiteindelijk grote sterke gewassen en dus heerlijk verse groenten uit eigen tuin. Plant ze in schone kweekpotjes gevuld met potgrond of speciale zaai- en stekgrond. Dat is altijd goed. Ook als je de zaadjes in een tuinkas of kweektunneltuinkas kweekt, kun je het beste voorkweken in kweekbakjes of potten. Na de ontkieming (als de plantjes zo’n 15 cm zijn) is het bijzondere moment aangebroken dat ze naar buiten mogen. Je kunt ze ook verspenen op regels in je plantenkas.
Besteed aandacht aan temperatuur
De kamertemperatuur is belangrijk voor de ontkieming. Kweekbakjes zijn hier speciaal voor ontworpen. Door het klimaat in de bakken komt de ontkieming goed op gang. Een alternatief is om je zaaibak of potjes te bedekken met plastic folie. Op deze manier blijft de grond ook warm en ontkiemen alle zaden. Het is handig om een thermometer in de buurt van je kweekplek te leggen om de kamertemperatuur bij te houden. Als je de bovenkant van je miniatuurkas verwijdert, is de kamertemperatuur belangrijk.
Verzorging en verplanting
Houd de grond vochtig maar niet kletsnat. Als de aarde te nat is, kan er schimmelvorming optreden. Maak je gebruik van lampen? Zodra al je zaden zijn ontkiemd, plaats je de lampen net boven de zaailingen. Als de zaailingen groeien, zet je de lampen steeds iets hoger. Houd de lampen wel altijd zo dicht mogelijk boven de zaailingen. Nadat de tweede set echte bladeren zich heeft gevormd, zijn ze klaar om te worden overgezet. Houd je gewassen goed in de gaten en verzorg ze goed. Dan kun jij snel je eigen gekweekte bloemkool, prei, courgettes, worteltjes of radijsjes proeven.