Klaprozen zaaien: waar komt de klaproos vandaan?
Oorspronkelijk komt de klaproos (of papaver, zoals hij ook wel genoemd wordt) uit het Middellandse Zeegebied. Ben je op vakantie in Spanje of Italië, dan zul je ze ook geregeld aan de kant van de weg in bloei zien staan. In Nederland komen drie soorten in het wild voor: de gele klaproos, de ruige klaproos en de bleke klaproos. Ook de Oosterse klaproos en de donzige klaproos zijn de laatste tijd in opkomst, en zie je steeds vaker in het Nederlandse landschap terug. Deze soorten zijn overgewaaid uit andere landen, zoals Marokko. Klaprozen zaaien is dan ook niet moeilijk. Het zijn echte pioniersplanten, die zelfs op bouwterreinen nog wel eens de kop willen opsteken. Daarnaast zijn ze ook nog eens mooi. Klaprozen in de tuin zaaien is dus geen verkeerd idee.
Klaprozen zaaien doe je zo
Misschien heb je ons stappenplan: klaprozen zaaien al eens gelezen. Zo niet, dan herhalen we nog eens in het kort hoe je papavers zaait:
- Je kunt de klaprooszaden kopen, maar als je mooie exemplaren tegenkomt in de natuur, kun je daar (wanneer ze uitgebloeid zijn) het zaaddoosje van plukken en bewaren tot het volgende voorjaar.
- De zaadjes kun je bewaren op een droge en donkere plaats.
- Ga je de klaprozen zaaien, zorg er dan voor dat je van tevoren de grond goed omwoelt met een schoffel. Klaprozen hebben kale grond nodig om in je tuin te ontkiemen.
- Ook op onvruchtbare grond doet de klaproos het goed, dus klaprozen zaaien kan vrijwel overal.
- Druk na het klaprozen zaaien de aarde weer een beetje aan, zodat de zaadjes goed toegedekt zijn.
Wanneer bloeien klaprozen?
Ga je klaprozen zaaien in het najaar, dan kun je het volgende voorjaar rekenen op een tuin vol mooie papavers. Natuurlijk kun je de zaadjes ook even bewaren tot het vroege voorjaar. Vanaf maart kun je al beginnen met papavers zaaien, en je kunt er tot en met mei mee doorgaan. Klaprozen bloeien vanaf mei en kunnen tot juli of zelfs augustus prachtig in de bloei staan. Het zijn eenjarige planten, maar ze zijn goed in staat om zichzelf uit te zaaien in je tuin. Je kunt ook zelf de zaaddoosjes bewaren wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, en de zaadjes volgend jaar weer in de aarde stoppen. Ga je verschillende klaprozen zaaien, dan heb je in de zomer een ware bloemenpracht in de tuin.
Verschillende soorten klaprozen zaaien
Klaprozen bestaan in allerlei soorten en maten. Er bestaan wel zestig verschillende soorten klaprozen. Wat dacht je van de spectaculaire papaver 'Artist's Glory'? Die papaversoort trekt de aandacht met zijn opvallende kleuren. Ook de Oosterse klaproos is een mooie verschijning in elke tuin. Klaprozen zaaien blijft leuk door de verschillende kleuren waarin de bloemen beschikbaar zijn. Denk aan het klassieke rood, maar ook aan roze, oranje, wit, donkerpaars en lila. Ben je benieuwd naar de bijzondere klaprooszaden die je in ons assortiment terugvindt? Neem snel een kijkje in onze webshop!