Nederland kent meer dan 300 soorten wilde bloemen. Hoeveel kun jij er herkennen? De klaproos, akkerkorenbloem en margriet zijn enkele fleurige voorbeelden van bloemen die Nederland rijk is. Wildbloemen zijn een lust voor het oog voor elke natuurliefhebber. In de bloei geniet je van de meest prachtige felle kleuren. En dat hoeft niet alleen in het wild, dat kan ook in jouw tuin!
Hoe zaai je wildbloemen?
- Kies een stukje kale grond dat is omgespit, geploegd of gefreesd en ontdaan van al het onkruid. Het liefst een plekje in de volle zon. Het wilde bloemenzaad mengsel houdt niet van grond die steeds nat blijft.
- Strooi het bloemenzaad uit. Neem als vuistregel ongeveer 1 gram per vierkante meter zodat het mengsel wilde bloemen het beste tot zijn recht komt.
- Wildbloemen zaaien is eenvoudig kunstje. De kleine zaadjes zijn lichtkiemers. Zij hebben licht nodig om te kunnen ontkiemen. Daarom bedek je de zaden na het strooien niet. Dit geldt niet voor de grotere zaden. Om ze te beschermen tegen vogels die ze graag lusten druk je ze een klein stukje de grond in.
Wanneer kun je het beste wildbloemen zaaien?
Met de herfst voor de deur zou je misschien niet verwachten dat dat de beste tijd is om een mengsel wildbloemen te zaaien. Het tegendeel is echter waar. In de levenscyclus van de bloem gebeurd dit namelijk ook. Aan het einde van het bloeiseizoen laat de plant haar bloemenzaad los om zich voort te planten. Door wind, dieren of omdat het zaad simpelweg op de grond valt wordt het zaad verspreid. Dankzij een speciaal mechanisme ontkiemen de zaden niet. Het bloemzaad gaat in de rust en pas als de lente haar intrede doet komen gezaaide wilde bloemen in beweging.
Help de bloemetjes en bijtjes
Door wildbloemen te zaaien haal je een stukje inheemse natuur in de tuin en draag je tegelijkertijd een steentje bij aan de biodiversiteit in je omgeving. Ook vlinders en bijen zijn er namelijk dol op! De insecten doen zich in de lente en zomer tegoed aan de zoete nectar en het stuifmeel waar de bloemen voor zorgen. Bij het verzamelen van deze goodies bestuiven zij, met name de bijen, 80% van de gewassen en wilde planten. De bij is erg belangrijk voor de natuur. Door grote bijensterfte in de afgelopen jaren heeft de populatie het erg moeilijk gehad. Jij kunt de bij helpen om op te krabbelen. Dit doe je door een bloemenzaad mengsel in je tuin te planten. En weet je wat het mooie ervan is? Het onderhouden van een perk met wilde bloemen is een fluitje van een cent, je hebt er bijna geen omkijken naar.
Eenjarig en meerjarig bloemenzaad
Je hebt verschillende soorten wilde bloemen. De naam van het type verklapt het al. Eenjarige planten ontkiemen, bloeien en sterven binnen een jaar. In dit proces maakt de plant bloemenzaad aan. In het jaar erna zorgt dit ervoor dat de plant weer opbloeit. Bij meerjarige bloemen is dit anders. In het eerste seizoen groeien de planten op en verzamelen ze extra energie in hun wortels. In de herfst en winter sterven de bladeren af en leven de wortels door. De opgeslagen energie gebruikt de meerjarige bloem om vroeg in de lente op te kunnen bloeien. Het is bij beide soorten wilde bloemen niet zo dat je na een of twee seizoenen niet meer kan genieten van de prachtige bloemen. Met de juiste zorg en door het eventueel bijzaaien met een mengsel bloemenzaad, heb je jarenlang plezier van een speels wilde bloemenbed in je tuin.