Wortels zaaien: stappenplan
In dit handige stappenplan vertellen we je precies hoe je met wortels zaaien aan de slag kunt. Wil je juist weten hoe bieslook zaaien in zijn werk gaat? Scrol dan nog een stukje naar beneden, want dat stappenplan staat hieronder.
Wanneer wortels zaaien?
Wanneer je wortels zaait, is afhankelijk van het soort wortel dat je wilt kweken. Kies je voor een zomerwortel, dan kun je die wortel zaaien tussen maart en juli. Oogsten kun je dan ergens tussen juni en oktober. Wil je juist winterwortel zaaien, dan doe je dat tussen april en mei. De oogst valt dan rond november.
Wortels zaaien
Wortels zaai je altijd in de volle grond. Je hoeft ze dus niet voor te zaaien. Bij wortels zaaien kun je het best kiezen voor verhoogde ruggen van aarde, waardoor je extra lange en rechte wortels zult oogsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor het gemak wortels te zaaien op een vlak zaaibed. Maak de aarde van tevoren grondig los en zorg dat hij vrij is van kluiten en stenen. Die kunnen ervoor zorgen dat de wortels scheef groeien. Zaai op een diepte van 1 tot 2 millimeter, en houd 15 tot 20 centimeter afstand vrij tussen de rijen.
Verzorgen en laten groeien
Binnen één tot twee weken na het wortels zaaien, zul je merken dat ze beginnen te kiemen. Na drie weken kun je je gewas uitdunnen door de overbodige plantjes te verwijderen. Houd tussen elke wortel een afstand van twee tot drie centimeter aan. Hoe meer afstand, hoe dikker de wortels kunnen worden. Zorg dat de schouders van de wortels goed onder de grond zitten, anders zullen ze daar verkleuren en minder lekker smaken. Je dekt ze gemakkelijk toe met wat aarde wanneer je merkt dat dat het geval is. Je hoeft je wortels niet te bemesten, want door een teveel aan stikstof zullen ze juist overbodig veel blad produceren.
Oogsten en opslaan
Je kunt de wortels oogsten wanneer ze dik genoeg zijn (voor de zomerwortelen rond juli, de winterwortelen rond november) door ze met een spade of riek op te lichten. Plaats je spade op zo’n vijftien centimeter naast de wortelen en til ze voorzichtig op. Vervolgens kun je de wortelen aan hun loof uit de grond trekken. Je kunt de wortelen het best zo snel mogelijk eten. Wil je ze bewaren, dan kun je er het best wat aarde aan laten zitten. Zo drogen ze minder snel uit. Je bewaart ze in de koelkast.
Bieslook zaaien: stappenplan
Ook bieslook zaaien doe je eenvoudig met ons handige stappenplan. Bieslook is een vaste plant die winterhard is, en waar je na het zaaien lang van kunt genieten. Verzorg je hem goed, dan kun je er elk jaar vanaf maart lekkere sprieten van afknippen. Heerlijk om in de keuken te gebruiken!
Wanneer bieslook zaaien?
Bieslook zaaien doe je in het vroege voorjaar, vanaf februari. De plant kan goed tegen de kou, waardoor je bieslook direct in de volle grond kunt zaaien. Een goede koudeperiode werkt het kiemen namelijk juist in de hand. Het eerste jaar na het bieslook zaaien zal de plant vooral bezig zijn met volwassen worden, waardoor je in het tweede jaar volop zult kunnen oogsten. Bieslook zaaien doe je in luchtige grond. Doe dat op een plaats waar de plant mag blijven staan, bijvoorbeeld in je kruidentuintje. De zaailingen van bieslook wortelen diep, en laten zich hierdoor niet gemakkelijk verplaatsen. Je kunt er ook voor kiezen bieslook te zaaien in een bak of pot.
Verzorgen en laten groeien
Bieslook staat graag in de halfschaduw. Heb je je bieslook in een pot staan, verpot hem dan eenvoudig naar een grotere pot wanneer de zaailingen daar groot genoeg voor zijn. Ook na het overpotten groeit de bieslook door, dus zorg voor een pot met een diameter van minimaal 20 centimeter. In de volle grond heeft bieslook ook voldoende water nodig, anders droogt hij uit en worden de bladeren geel. Zaai bieslook dus bij voorkeur in de halfschaduw, waardoor hij niet te snel uitdroogt. Bieslook bloeit vanaf mei tot ver in de zomer.
Oogsten en opslaan
Wanneer de bieslook groot genoeg is, kun je de sprieten wanneer je wilt oogsten. Je knipt of snijd ze gemakkelijk af wanneer je ze in de keuken wilt gebruiken. Na het oogsten kun je de sprieten nog een dag of twee bewaren, mits je ze in de koelkast legt. Je oogst dus het liefst wanneer je diezelfde avond nog met de bieslook wilt koken. Oogsten kan vrijwel het hele jaar door, dus zorg ervoor dat je de bieslook zo nu en dan voeding geeft, bijvoorbeeld moestuinmest.
Hoe kun je bieslook en wortels samen zaaien?
Natuurlijk is het ook goed te weten op welke manier je bieslook en wortels naast elkaar kunt zaaien, zodat ze elkaar in de moestuin een handje kunnen helpen. Dat doe je zo:
- Zaai de wortels in verschillende rijen met voldoende ruimte ertussen.
- Wissel tussen de rijen af en toe af met een rijtje bieslook.
- Zaai er het liefst ook wat koriander tussen: die geur trekt nuttige insecten aan, die de wortel (en je bieslook!) juist helpen.
Zo kun je vandaag nog aan de slag met wortel en bieslook zaaien!