In dit blog zetten we de zonnebloem nogmaals in het zonnetje, en vertellen we je meer over deze zonnige zomerbloem. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw zonnebloemen het beste kunt verzorgen!
Hoe zaai je zonnebloemen ook al weer?
Hoe je in je (voor)tuin met deze mooie bloemen aan de slag kunt, lees je in detail in ons handige blog over zonnebloemen zaaien. Hieronder zetten we het nog even snel voor je op een rijtje:
- Je kunt ze in maart al zonnebloem pitten voorzaaien!
- Vijf à zes weken nadat je de zonnebloem pitten gezaaid hebt, kun je ze in volle grond planten.
- Kies een beschutte en zonnige plek uit voor de bloemen en plant ze veertig centimeter uit elkaar.
- Verzorg je de bloem goed, dan bloeit ze wel van juli tot oktober!
Welke zonnebloem soorten zijn er?
Zonnebloemen hebben de eigenschappen om bijzonder hoog te worden. Dat zorgt voor een mooie en opvallende verschijning. Wist je dat zonnebloemen zelfs worden gekweekt voor wedstrijden, waarbij het het doel is een zo hoog mogelijke bloem te kweken? Wanneer je liever een zonnebloem wilt die klein blijft, kun je kiezen voor de dwergzonnebloem. Deze geeft net zo’n mooie, grote bloem, maar wordt maar veertig centimeter hoog. Wil je juist graag die zonnebloemwedstrijd met je buren winnen? Dan ga je voor zonnebloem soorten zoals de Hoge Gele (Helianthus annuus giganteus), die met een beetje hulp wel drie meter hoog kan worden! Dit is van origine de hoogste soort, en groeit het liefst langs muren en schuttingen omhoog. Zorg dat je deze grote bloem wel wat extra ondersteuning biedt; dat voorkomt dat de bloem knakt.
Zonnebloem verzorgen: houd ze lang mooi
Sta je op het punt je jonge zonnebloemen uit te planten in de tuin? Dan is het goed om te weten hoe je de zonnebloem verzorgen moet. Dat begint al bij het plekje dat je voor de bloemen uitzoekt. Ze doen het goed in verschillende grondsoorten, maar staan graag in zandgrond. Zonnebloemen verzorgen doe je met een beetje mest: dat zorgt ervoor dat de jonge plantjes goed kunnen groeien. Wanneer de plant eenmaal volgroeid is, is dit niet meer nodig. Bescherm de zonnebloemen na het uitplanten in volle grond goed tegen slakken. Die kunnen de jonge plantjes al binnen een nacht opeten.
Verder is de zonnebloem verzorgen geen zware klus. Het fijne aan deze bloemsoort is dat ze aardig tegen droogte kan. Let er tijdens de groei dus vooral op dat je ze niet te veel water geeft. Wanneer de bloem eenmaal stevig geworteld is, heeft hij nog maar weinig water nodig. Te veel water kan de bloem juist schaden! Gaat de bloem een beetje slap hangen, dan is het tijd haar water te geven.