Met hun zonnige karakter zijn zonnebloemen een kleurrijke aanwinst voor iedere tuin. Maar hoe kun je zonnebloemen nu het beste zaaien, verzorgen en oogsten? Dat vertellen we je in deze blog met behulp van een stappenplan. Met praktische tips helpen we om het beste uit deze bijzondere bloemenzaadjes te halen!
Wat zijn zonnebloemen?
Met hun mooie, gele bloemen te midden van een robuust bruin hart en frisgroene bladeren zijn zonnebloemen een lust voor het oog. De zonnebloem (Helianthus annuus) is een éénjarige plan uit de composietenfamilie.
De mooie bloemen komen ook binnen tot hun recht. Knip de bloem daarvoor met voldoende steel schuin af, het liefst in de ochtend voordat deze helemaal opent. Vervang het water in de vaas om de dag voor een langere en frisse uitstraling. Zonnebloemzaden zijn overigens erg lekker en gezond om te eten, ook de vogeltjes zijn er dol op!
Zonnebloemen vinden hun oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika. Zo gebruikten de Inca’ de zonnebloem omstreeks 1000 na christus al om hun zonnegod te vereren. Spaanse zeelieden brachten de zonnebloem in 1530 naar Europa.
Zonnebloemen als plant
Deze makkelijk te verbouwen eenjarige plant siert elke iedere tuin met zijn grote, gele bloemen, grote, bruine hart en frisse bladeren. Afhankelijk van de soort kunnen zonnebloemen 60 centimeter tot maar liefst 4,5 meter hoog worden. Het is dus belangrijk om de juiste soort voor de tuin of balkon te kiezen!
Een plant kan dan meerdere bloemhoofden met diameters van tot 30 centimeter krijgen. De stengel is dik en harig, terwijl de hartvormige bladeren groot, ruw en gekarteld met opvallende nerven zijn.
Zonnebloem cadeaus en zonnebloemzaden direct bestellen:
Kijk hier voor het gehele assortiment zonnebloemen
Hoe zonnebloemen zaaien?
Zonnebloemen zijn makkelijk om zelf te kweken. Maar hoe lukt dat nu het best? Hieronder geven we een stappenplan om tot het beste resultaat in het zaaien, oogsten en verzorgen van zonnebloemen te komen.
1. Plek uitkiezen
Omdat zonnebloemen behoorlijk hoog en groot kunnen worden, is het belangrijk de juiste plek uit te zoeken. Zo houden zonnebloemen niet erg van wind, dus kun je de zaden het beste zaaien langs een heg of beschutting, de zijkant van het huis of achter een rij bomen.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
2. Uitzaaien
Zaai de zonnebloemen uit op een zaaibedje in de volle grond. De beste tijd om dit te doen is van half april tot en met mei. Verspreid de zaadjes op de grond en schep er een laag aarde overheen.
Hoewel zonnebloemen op bijna iedere grondsoort gedijen, houden ze het meest van een beetje zure tot alkalische grondsoort met een pH tussen 6.0 en 7.5. Bij een tuincentrum zijn sets te koop om de zuurgraad van de aarde te controleren.
Is de grond te zuur, dus de pH-waarde lager dan 6.0? Dan is extra kalk de oplossing om de pH-waarde te verhogen. Is de pH-waarde hoger dan 7.5? Verlaag dan de zuurgraad door de grond met zure compost aan te vullen.
3. Uitplanten
Als de zaadjes van de zonnebloemen eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en ongeveer 5 à 6 weken na het zaaien zijn de planten klaar om uitgeplant te worden.
Let erop dat ze ongeveer 40 cm uit elkaar en zeker niet te diep geplant worden. Het gevaar bestaat dat de steel van onderen kan gaan rotten, waardoor deze niet zal groeien. Plant niet teveel en te dicht op elkaar; hoe meer de zonnebloemen hun voeding moeten delen, hoe zwakker ze zullen zijn.
4. Verzorgen
Zonnebloemen zijn makkelijke inheemse planten. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende.
Geef extra water als het droog en warm weer is. Zorg echter wel voor een goede afwatering. Zonnebloemen kunnen namelijk niet tegen een té natte bodem.
5. Beschermen
Hoewel zonnebloemen sterk en makkelijk zijn, kunnen ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door ze af te dekken bij strenge vorst en te beschermen tegen de wind. Ook vogels kunnen plagen door de gerijpte zaden weg te pikken. In dat geval kunnen de bloemen beschermd worden door ze in te pakken in bijvoorbeeld vliesdoek.
6. Genieten
Zonnebloemen groeien snel en bloeien soms wel van juli tot oktober. In die tijd is het heerlijk genieten van die kleurige, knalgele kleuren om je heen. Gezien dat de zonnebloemen gedurende de dag met de zon meedraaien? Zo kijken ze ’s ochtends naar het oosten en ’s avonds naar het westen, leuk hè?
7. Oogsten
Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte.
Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen. En dan komt het leukste…. Want wat te doen met dat zaad? Volgend jaar weer planten, bewaren als wintervoer voor de vogels of gewoon zelf eten! Geniet!
Op zoek naar zaden voor zonnebloemen?
Meer weten over de zaden van zonnebloemen?
Lees meer over zonnebloem zaad!
Direct lekker lang genieten van die mooie blauwe bloemen met een geel oog en frisgroene bladeren?
Bekijk ons uitgebreide assortiment zonnebloemen in verschillende soorten en uitvoeringen.